ویژه نامه روزنامه «حمایت» به بهانه ۴ هزارمین شماره انتشار/ تلاش برای روشنگری و آگاهی بخشی
به گزارش گروه فضای مجازی ، روزنامه حمایت به بهانه ۴ هزارمین شماره انتشار در ویژهنامه امروز نوشت: زماني که نشريات چاپی به عنوان اولين وسایل ارتباط جمعي متولد شد، خبري از اينترنت، ماهواره و ديگر رسانههاي ارتباط جمعي نبود؛ اما امروز با وجود تمامي ابزارهاي پيشرفته رسانهاي و ارتباط جمعي، نشريات و روزنامهها همچنان جايگاه خود را به عنوان يک رسانه تعيين کننده در جوامع امروزي حفظ کردهاند.
شايد کمتر کسي فکر ميکرد با وجود رسانههاي مدرن امروزي با سرعت بالاي اطلاع رساني، ديگر جايي براي نشريات باقي بماند، اما رسانههاي مکتوب هيچ گاه جايگاه خود را از دست ندادند بلکه با موضعگيريها، نوع انعکاس خبر و نيز گزارشهاي خاص، گاه به خبر اول رسانههاي نوین تبديل شده و تاثير به مراتب بيشتري را در مقايسه با ديگر رسانههاي گروهي مي گذارند. این نقش مطبوعات، به خصوص در زمان بحران که ارتباطات جمعی با اختلالات بسیاری مواجه میشود، بیش از سایر زمانها به چشم آمده و مورد توجه قرار میگیرد.
از سوی دیگر، علاوه بر کارکرد اطلاعرسانی نشریات، روزنامهها سودمندترين، فراوانترين و ارزانترين وسيله براي بالا بردن سطح آگاهي افراد جامعه و مبارزه با جهل و بي خبري به شمار ميآيند. توسعه، فرآيندي چندبعدي است و توسعه اقتصادي بیشتر از سایر ابعاد توسعه میتواند به موتور حرکت جامعه تبدیل شود اما بازهم پیش شرط اصلی توسعه اقتصادی از نگاه پژوهشهای اندیشمندان نیازمند عوامل فرهنگی و زمینهسازیهای فکری و آگاهانه است.
واقعيت اين است که توسعه اقتصادي و فرهنگي به آموزش و آگاه سازي و آماده کردن افکار عمومي براي بهرهبرداري از امکانات مادي و معنوي نياز دارد و در این میان، مطبوعات، نقش مهمی در این آگاهسازی و آموزش دارند. یکی از مهمترین پارامترهای آگاهی، در حوزه آگاهیهای حقوقی و قضایی است که بخش مهمی از زندگی مردم را در برمیگیرد و رسانهای که بتواند در این حوزه، به درستی رسالت خود را به سرانجام برساند، به طور حتم، ماندگار و تاثیرگذار خواهد شد.
روزنامه «حمایت» به عنوان اولین روزنامه حقوقی و قضایی کشور در حالی در چهاردهمین سال فعالیت خود به چهارهزارمین شماره خود رسیده است که آموزش آگاهانه و توسعه فرهنگ حقوقی و قضایی را محور کار خود دانسته و در این راه، علاوه بر ماموریت اطلاعرسانی، آگاهی بخشی را نیز ضمیمه فعالیت خود کرده است.
علاوه بر این، قوه قضاییه، به عنوان یکی از قوای سهگانه، به عنوان دستگاه بزرگ عدالت در جمهوری اسلامی، در بخشهای مختلف، خدمات ماندگاری را به مردم ارائه میکند که «فصل خصومت» تنها یکی از چهرههای این خدمت بزرگ است. معرفی این خدمت به آحاد جامعه، در کنار آموزش حقوقی به مردم، در بلند مدت اثرات مهمی در جامعه داشته که کاهش پروندههای دعاوی، ایجاد آرامش و امنیت روانی و توسعه صلح و سازش در کشور تنها مصادیقی از آنخواهد بود.
انعکاس به موقع اخبار و نظرات متخصصان جامعه حقوقی
رییس سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور درباره ویژگیهای روزنامه حمایت، گفت: توجه به موضوعات و مقالات تخصصی، انعکاس به موقع اخبار، نظرات مشورتی، آرای وحدت رویه و انعکاس اخبار و نظرات متخصصان جامعه حقوقی و جذابیت موضوعهای مطرح شده برای مخاطب خاص را نیز در روزنامه حمایت شاهد هستیم.
دکتر اصغر جهانگیر در خصوص تاثیر روزنامه بر مخاطبان خود اظهارکرد: آگاهی آحاد جامعه به حقوق و تکالیف قانونی میتواند نقش مهمی در توسعه وارتقای فرهنگ عمومی ایفا کند، بنابراین مسلما جامعه آگاه و قانونمند زمینه بهتری برای پیشرفت و افزایش عمومی و اجتماعی خواهد داشت که به طور کلی وجود این چنین روزنامهای ضرورت تلقی میشود.
وی در ادامه گفت: در این مسیر غامض بودن و تخصصی بودن موضوعات حقوقی موجب میشود، آحاد جامعه یا نهادهای متولی آموزشهای حقوقی را از اولویتهای خود حذف کند زیرا هزینههای قابل توجهی برای خدمات حقوقی قابل تصور است.
رییس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور، افزود: هنر رسانه و نشریات تخصصی مانند روزنامه حمایت با توجه به داشتن مخاطب با سلایق مختلف نقش نوآوری و سادهسازی موضوعات پیچیده و تخصصی و تبدیل آن به فرمت قابل ارائه به مخاطب عام است.
جهانگیر بیان کرد: به نظر میرسد روزنامه قوهقضاییه؛ تحت عنوان «روزنامه حمایت» با توجه به نیروی انسانی متخصص خود توانسته در مدت فعالیت خود با تکیه بر آراء و نظرات متخصصان و قضات مجرب رویههای قضایی را به شکل مطلوبی به مخاطبان عام ارائه کند.
وی با اشاره به ویژگیهای بارز یک روزنامه تخصصی حقوقی و قضایی، ادامه داد: از طرفی توجه به موضوعات و مقالات تخصصی، انعکاس به موقع اخبار، نظرات مشورتی، آرای وحدت رویه و انعکاس اخبار و نظرات متخصصان جامعه حقوقی و جذابیت موضوعهای مطرح شده برای مخاطب خاص را نیز در روزنامه حمایت شاهد هستیم؛ از این رو به نظر میرسد بخش قابل توجهی از مخاطبان مطالب این روزنامه فرهیختگان جامعه حقوقی، قضات، مدیران، وکلا، حقوقدانان و دانشجویان رشتههای حقوق هستند.
روشنگری درخصوص هجمهها و فتنهها
سیدنظام الدین موسوی رییس انجمن روزنامهنگاران مسلمان و مدیرعامل خبرگزاری فارس درخصوص روند پیشرفت و نحوه عملکرد روزنامه «حمایت»، اظهار داشت: امروزه این حقیقت بهخوبی اثبات شده که رسانهها سهم و نقش قابل توجهی در ایجاد تغییرات و دگرگونیهای سیاسی دارند. تأثیر رسانهها در این عرصه و در تحولاتی مانند انقلابها، موضوع مهمی است که کمتر به آن توجه میشود. رسانه در مفهوم کلی آن، موجد بسیاری از تحولات و دگرگونیها در ساختار اجتماعی و سیاسی بسیاری از کشورها و از جمله ایران بوده است. در این رابطه، میتوان به نقش و تأثیر رسانهها در پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد. وی ادامه داد: رسانهها در پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی نیز بسیار نقش فعال و پررنگی داشته تا جاییکه هم امام راحل(ره) و هم رهبر معظم انقلاب نگاه ویژهای به رسانهها داشتهاند. یکی از رسانههایی که توانسته در این مسیر پیشگام و تأثیرگذار باشد، روزنامه حمایت است که در طول حیات خود، نهایت تلاشش را برای اعتلای گفتمان انقلاب اسلامی و روشنگری درخصوص هجمهها و فتنهها علیه نظام جمهوری اسلامی داشته است. رییس انجمن روزنامهنگاران مسلمان در ادامه به مسیر درستی که روزنامه حمایت در مواضع کلی خود دارد، اشاره کرد و گفت: امروز نظام ما به دلیل حمایت قاطع از محور مقاومت، تحت فشارهای بسیاری از سوی غربیها و دشمنان انقلاب اسلامی قرار دارد که رسانههای داخلی موظفند این مسئله را برای مردم تبیین و توطئههای آنها را خنثی کنند که الحمدالله روزنامه حمایت از پیشگامان عرصه روشنگری در این عرصه است و تاکنون رسالتش را به درستی انجام داده است.
رسانهای حرفهای در شکل و محتوی
پیام فضلینژاد از فعالان عرصه رسانه و سردبیر سابق مجله عصر اندیشه درخصوص عملکرد روزنامه «حمایت»، اظهار داشت: این روزنامه تا پیش از مدیریت فعلی، به عنوان یک روزنامه داخلی به حساب میآمد و به عنوان یک روزنامه عمومی و حرفهای در عرصه کشور مطرح نبود اما در سالیان اخیر، این روزنامه به سطح یک روزنامههای حرفهای کشور آمده و تغییرات ملموسی هم در حیث فنی و هم در حیث مضمونی را شاهدیم.
فضلینژاد ادامه داد: درخصوص تغییرات فنی باید این نکته را گفت که صفحهآرایی، صفحه یک روزنامه و چیدمان تیترها، به سمت ساختار یک روزنامه حرفهای حرکت کرده و در حوزه محتوا نیز اثرگذاری خود را بهخصوص در حوزه حقوقی که رسالت اصلی این روزنامه حوزه حقوقی و قضایی است داشته و موفق نیز بوده است.
وی تاکید کرد: امروز روزنامه حقوقی به سان روزنامه حمایت نداریم که بتواند آگاهیهای حقوقی را در جامعه رواج دهد ولی روزنامه حمایت در عمل به رسالتش کاملا موفق بوده است.
فرهنگسازی برای کاهش ورودی پروندهها به محاکم دادگستری
رییس کل دادگستری البرز گفت: با توجه به اینکه یکی از اولویتهای دستگاهقضایی کاهش پروندههاست بر این اساس با اطلاعرسانیهای حقوقی از طریق رسانههایی چون روزنامه «حمایت» میتوان به این موضوع دست یافت. احمد فاضلیان با اشاره به ارتباط مهم و معنادار رسانهها در راستای افزایش آگاهی حقوقی مردم، گفت: تولید خبر وسیله مهم ارتباطی میان مردم و مسئولان است به طوری که همزمان با وقوع حادثه اطلاعات آن در دست مردم قرار میگیرد. وی خاطرنشان کرد: در همه حوزههای اقتصادی، سیاسی، ورزشی و... رسانههای تخصصی وجود دارد اما در حوزه حقوقی این رسانهها کمتر دیده میشود بنابراین ضروری است برای گسترده شدن نشریههای حقوقی باید حمایتهای لازم از سوی مسئولان صورت گیرد. رییس کل دادگستری البرز در ادامه با اشاره به فعالیت روزنامه حمایت به عنوان تنها رسانهای با رویکرد حقوقی و قضایی، تصریح کرد: این روزنامه توانسته است نه تنها در میان دستگاه قضایی بلکه در میان مردم جا داشته باشد و دستگاه قضایی از این روزنامه به عنوان وسیله مطمئنی برای انتشار اخبار خود یاد میکند. وی افزود: روزنامه مردم را در جریان اخبار قضایی کشور قرار میدهد و تحلیلهایی فارغ از جناح بندیهای سیاسی منتشر میکند؛ به واقع میتوان گفت این روزنامه راههای طولانی را در کوتاهترین زمان ممکن طی کرده است.
افزایش اطلاعات حقوقی با کمک رسانههای حقوقی
رییس کل دادگستری گلستان گفت: روزنامه حمایت تاثیر زیادی در افزایش سطح اطلاعات حقوقی مردم داشته است بنابراین با گسترش فعالیت رسانهها میتوان به این هدف دست یافت.
هادی هاشمیان تصریح کرد: هر زمانی که اطلاعات حقوقی مردم بالا برود به همان نسبت ازدعاوی حقوقی و جرایم نیز کاسته میشود بنابراین به طور مستقیم و غیرمستقیم در کاهش جمعیت کیفری موثر محسوب میشود.
وی با ذکر مثالی در خصوص تشکیل پروندههای حقوقی یا پروندههای کیفری با موضوع پیش فروش ساختمانها در دادسراها و دادگاهها توضیح داد: به دلیل ناآگاهیهای حقوقی مردم پروندههای زیادی به دلیل انعقاد قراردادهای ساختمان در دفاتر مشاور املاک تشکیل شده است زیرا انعقاد این گونه قرادادها غیرقانونی است و عمده اینها هم به دلیل عدم آگاهیهای حقوقی ایجاد میشود؛ رسانههایی نظیر روزنامه حمایت با پرداخت حقوقی و قضایی به این مسائل میتوانند جامعه را به راه درست رهنمون کنند.
آگاهی بخشی حقوقی مهمترین رویکرد روزنامه حمایت
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان سمنان گفت: وجود روزنامههای تخصصی میتواند در افزایش آگاهی حقوقی مردم تاثیرگذار باشد و روزنامه حمایت در این عرصه بسیار موفق عمل کرده است.
حیدر آسیابی تصریح کرد: در دیداری که مسئولان قضایی با رهبر انقلاب داشتند مقام معظم رهبری بر آگاهی بخشی به مردم تاکید داشتند؛ بنابراین نقش روزنامه حمایت در این زمینه بسیار مهم ارزیابی میشود.
وی تاکید کرد: تشکیل پرونده در مراجع قضایی ناشی از ضعف آگاهی حقوقی مردم است که اگر اطلاع رسانی بیشتر باشد به طور طبیعی از تعداد پروندهها و جرایم نیز کاسته میشود به طوری که به مراجع قضایی نیز کمک میشود تا اطاله دادرسی نداشته باشند.
دادستان سمنان خاطرنشان کرد: باید آگاهی از جرایم و آسیبها از طریق روزنامه به خانوادهها منتقل شود و والدین نیز به فرزندانشان این اطلاعات را منتقل کنند.
اطلاعرسانی از خدمات گسترده و متنوع دستگاه قضایی
رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به مناسبت انتشار 4 هزارمین شماره روزنامه قضایی و حقوقی «حمایت» گفت: آگاهیرسانی مسایل روز قضایی و حقوقی به افکار عمومی و اطلاعرسانی نظرات مسئولان قضا، سبب کاهش دعاوی و همچنین افزایش دانش حقوقی مردم میشود. احمد تویسرکانی ضمن تبریک به عوامل و دستاندرکاران این روزنامه اظهار کرد: موضوع اطلاعرسانی در قوه قضاییه یکی از موضوعات مهم است و شاید هنوز هم با توجه به فعالیتهای زیادی که صورت گرفته، این خلاء احساس میشد که یک رسانه به صورت تخصصی فعالیت داشته باشد. وی با بیان اینکه روزنامه حمایت به عنوان یک روزنامه تخصصی حقوقی و قضایی این خلاء را پر کرده است، ادامه داد: این روزنامه علیرغم تمام امکانات کمی که در اختیار داشته اما توانسته از جهت فعالیتهای رسانهای و انعکاس دیدگاههای قضایی و نظرات مسئولان قضایی موفق عمل کند.
تویسرکانی خاطرنشان کرد: این روزنامه به عنوان یک روزنامه روی گیشهها قرار گرفت و به نظر میرسد از همان ابتدا تا کنون به دلیل پیشرفتی که در آن شاهد بودیم، تجربه موفقی را در نوع خود داشته است.
رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ضمن ابراز امیدواری از رشد و توسعه این روزنامه، آن هم با حمایت از سوی مراجع و مجموعههای مختلف قضایی و حقوقی، اظهار کرد: بدون شک اطلاعرسانی خدمات گسترده و متنوعی که توسط دستگاه قضایی ارائه میشود، امری مهم و ضروری به شمار میرود زیرا از این طریق میتوانند تازهترین و دقیقترین مسایل روز این حوزه از جمله اقدامات و تصمیماتی که لحاظ میشود را به اطلاع عموم مردم رسانده و سایر مسئولان حوزههای دیگر را هم در جریان دقیق جزئیات آن قرار دهد.
معاون رییس قوه قضاییه گفت: بخشی از موضوعات مهم حوزه قضایی و حقوقی، جنبه عمومی دارد و ما باید از آن اطلاع پیدا کنیم زیرا بخشی از آگاهی حقوقی مردم به شمار میرود و در زندگی جاری خودشان میتوانند از آن استفاده کنند.
به گفته این مقام قضایی، اطلاعرسانی از طریق یک روزنامه تخصصی در حوزهای که بسیاری از مردم با آن سروکار دارند، میتواند به نظم حقوقی جامعه کمک کند و علاوه بر آن، کاهش دعاوی و افزایش دانش حقوقی و بایدها و نبایدهای مردم را در پی داشته باشد.
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.